Bedrijven krijgen steun voor hoge energiekosten en energietransitie.


De Vlaamse regering heeft een steunpakket uitgewerkt om bedrijven die lijden onder de gestegen energieprijzen te steunen. 

Er zijn twee verschillende pakketten waarbij in de eerste plaats de toegenomen energiekost wordt gecompenseerd. Ten tweede komt er een impulsprogramma om de energietransitie bij bedrijven te versnellen.

De Vlaamse overheid is deze steunmaatregelen en het impulsprogramma volop aan het uitwerken. Wij houden jullie op de hoogte wanneer de indieningsdata bekend zijn.

Lees meer over het tweesporenbeleid:

1) Steunpakket energiekosten

De Vlaamse Regering maakt voor de steun gedurende twee kwartalen €250 miljoen vrij.

Gezonde ondernemingen die in 2021 minstens €7500 euro energiekosten hadden, komen in aanmerking voor een steun van 25% op de energiemeerkost, gelimiteerd tot 80% van hun operationele verlies en met een maximum van €500 000 per kwartaal.

Voor de grootgebruikers bedraagt de steun 30% op de energiemeerkost, beperkt tot 80% van hun operationele verlies en tot maximaal €4 000 000 per kwartaal.

Ondernemingen in gevoelige sectoren kunnen een steun genieten van 35% op de energiemeerkost, gelimiteerd tot 80% van hun operationele verlies en tot maximaal
€7 500 000 per kwartaal.

Komt jouw onderneming hiervoor in aanmerking?

Je onderneming dient aan een aantal strikte voorwaarden te voldoen om aanspraak te maken op deze steun.  Zo zal je moeten aantonen dat je onderneming voor de crisis voldoende gezond was en vandaag  operationeel verlies lijdt door de energiecrisis. Bovendien moeten de energiekosten meer dan verdubbeld zijn in het vierde kwartaal ten opzichte van 2021.

bijkomende conditie: dividenden en tijdelijke werkloosheid

Bedrijven mogen in het jaar waarin ze steun ontvangen geen dividenden uitkeren aan aandeelhouders. Er mag in dezelfde periode vorig jaar maar een maximum van 35% van uw personeel gebruik gemaakt hebben van tijdelijke werkloosheid.

2) Impulsprogramma Energietransitie

Het is belangrijk de energiekosten van ondernemingen te beperken en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verkleinen. Dit kan door in een hoog tempo te investeren in nieuwe technologieën die de energie-efficiëntie en het aandeel hernieuwbare energie verhogen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het recupereren van restwarmte, warmtepompen, elektrische boilers, zonne-energie, biomassa, geothermie, etc.

De Vlaamse Regering wil via een impulsprogramma van bijna €100 miljoen de transit naar hernieuwbare energie bij Vlaamse ondernemingen in 2022 en 2023 opdrijven.

Dit zal een geïntegreerd programma zijn met maatregelen om bedrijven te informeren, te adviseren en begeleiden, bijvoorbeeld door nieuwe toepassingen te demonstreren.

Boek hier je gratis subsidiescan

Stel je kandidaat

Aanbevolen voor jou

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

Ontdek welke subsidie het beste past bij jouw project

Heb je geen idee voor welke subsidies jouw bedrijfsplannen in aanmerking komen?
​​​​​​​
A-Chief voert voor jouw bedrijf een gratis subsidiescan uit. We gaan in dialoog om de opportuniteiten na te gaan, nu en in de toekomst. Zo vinden we een perfecte match tussen jouw projecten en de meest aansluitende subsidie.

Gratis Subsidiescan

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Geen tijd om je te verdiepen in subsidies? Laat ons je helpen en laat geen geld liggen!

Contacteer Ons