Steun voor Ontwikkelingsprojecten in Vlaanderen - Aanvraag en Inhoudelijke Voorwaarden

Ontwikkelingsproject

Steun voor innovaties waarbij bijkomende kennis en vaardigheden nodig zijn en waaraan uitdagingen en risico’s verbonden zijn.


Wat is de steun voor een ontwikkelingsproject?

Ben je overtuigd van de haalbaarheid van je innovatieve idee en wil je overgaan tot concrete uitwerking. Dan kan je beroep doen op steun voor ontwikkelingsprojecten voor innovaties (ontwikkeling van nieuwe of vernieuwende producten, processen, diensten of concepten) waarbij bijkomende kennis en vaardigheden nodig zijn en waaraan uitdagingen en risico’s verbonden zijn.

Wie kan er steun voor een ontwikkelingsproject aanvragen?

Alle ondernemingen, non-profit organisaties en publiekrechtelijke organisaties met respectievelijk operationele en/of economische activiteiten in het Vlaamse Gewest.

Wat houdt de steun voor ontwikkelingsprojecten in?

De steun bedraagt minstens 25.000 euro en maximaal 3.000.000 euro.
Het basissteunpercentage is 25% van de aanvaarde projectbegroting (personeels-, overhead- en werkings-, rechtstreekse investeringskosten en externe prestaties).

Dit wordt verhoogd voor projecten
* met een samenwerkingsverband (+10%),
* voor middelgrote (+10%) en
* kleine ondernemingen (+20%).

Het totale steunpercentage is beperkt tot maximaal 50%.

Indienperiode voor ontwikkelingsprojecten

 • De call staat permanent open.

Inhoudelijke voorwaarden voor ontwikkelingsprojecten

 • - Een onderbouwde en realiseerbare businesscase (marktanalyse en marktpositionering van het bedrijf na de innovatie, kosten/baten) die leidt tot een economische (investeringen en/of tewerkstelling) en/of maatschappelijke meerwaarde voor Vlaanderen, dankzij de beschikbare expertise.

  - De ontwikkeling moet nieuw zijn voor het bedrijf en voor de specifieke sector. Nieuwe kennis moet opgebouwd worden om belangrijke uitdagingen te tackelen en het project moet verder gaan dan standaard engineering en dan het verbeteren van bedrijfseigen know-how.

  - Er moet een valorisatie in Vlaanderen zijn (economische hefboom > 10)

  - De projectperiode heeft een duur van maximaal twee jaar en start ten vroegste de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de steunaanvraag wordt ingediend.

  - De oproep staat open voor alle domeinen, sectoren of kennisgebieden

  - Een klimaatplan is verplicht voor grote ondernemingen en voor energie-intensieve bedrijven

  - Een kasstroomplan is verplicht voor kmo’s die langer dan 3 jaar bestaan en voor OIM’s (ondernemingen in moeilijkheden) met een remediëringsplan.

Voorbeelden van een ontwikkelingsproject

  • Om een innovatief product op de markt te brengen, dient een bedrijf nieuwe kennis op te doen rond het realiseren van de thermische breuk bij een zelfdragend dak en rond de samenstelling van de verschillende lagen in het zelfdragend dak om aan de structurele, thermische en akoestische vereisten te voldoen.

  • Een bedrijf dat gespecialiseerd is in automatiseringsprojecten voor de maakindustrie wil een eigen modulair type machine ontwikkelen, los van klantenopdrachten en geschikt voor brede toepassingen. Zo kan het bedrijf haar businessmodel uitbreiden met een ‘as a service’ model en andere bijkomende diensten aanbieden. Het doel van het project is om een prototype machine te ontwikkelen, waarbij in één machine flexibiliteit en autonomie worden samengebracht en waarbij verschillende producten automatisch kunnen worden verwerkt en verpakt.

Zeker weten dat je geen opportuniteiten laat liggen?
Vraag dan een gratis subsidiescan aan en ontdek al je subsidiemogelijkheden.
A-Chief helpt je graag verder via info@a-chief.be of +32 3 361 81 91.

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

Ontdek welke subsidie het beste past bij jouw project

Heb je geen idee voor welke subsidies jouw bedrijfsplannen in aanmerking komen?
​​​​​​​
A-Chief voert voor jouw bedrijf een gratis subsidiescan uit. We gaan in dialoog om de opportuniteiten na te gaan, nu en in de toekomst. Zo vinden we een perfecte match tussen jouw projecten en de meest aansluitende subsidie.

Gratis Subsidiescan

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Geen tijd om je te verdiepen in subsidies? Laat ons je helpen en laat geen geld liggen!

Contacteer Ons