FIT-subsidie deelname aan een buitenlandse beurzen

Deelname buitenlandse beurs en/of niche-event

Om zakelijke contacten te leggen of naamsbekenheid op te bouwen bij een gespecialiseerd publiek, neem je als kmo's deel aan internationale beurzen en niche-evenementen.
Deze subsidie wil kmo's stimuleren en ondersteunen om deel te nemen aan deze beurzen of evenementen. Wat is de FIT-subsidie voor deelname aan buitenlandse beurzen en/of niche-evenementen?

De subsidie voor deelname aan buitenlandse beurzen of niche-evenementen ondersteunt kmo's, ondernemersorganisaties en kamers van koophandel die op een actieve manier deelnemen aan een internationale beurs of niche-event.
​​​​​​​
Een onderneming kan tot maximaal 4 keer subsidie toegekend krijgen via Flanders Investment & Trade. Het is toegelaten om 4 keer op internationale bedrijfscommunicatie in te zetten, of te combineren met de andere subsidies die aangeboden worden door FIT.

Wie kan deze subsidie aanvragen?

Deze subsidie is voor Vlaamse kmo's met concrete internationaliseringsplannen die klaar staan om uitgerold te worden.

​​​​​​​Innovatieve ondernemingen die net starten met exporteren, hebben een streepje voor. Maar dat is geen absolute voorwaarde.  Ook het aantal rechtstreekse arbeidsplaatsen en het creëren van voldoende toegevoegde waarde voor Vlaanderen zijn van belang.

Wat houdt deze subsidie in?

Beurzen: De subsidie wordt berekend op basis van de huurkost van de standoppervlakte. Er is een tussenkomst voor 50% van de huurkost, geplafonneerd tot 5.000 euro.
Heeft je onderneming in het verleden minder dan 4 goedgekeurde subsidie-aanvragen toegekend gekregen via FIT dan wordt dit bedrag opgetrokken naar 75% van de huurkost, geplafonneerd tot 7.500 euro.

Wanneer de internationale beurs plaatsvindt buiten de EU, Lichtenstein, Ijsland & Noorwegen is er een bijkomende tegemoetkoming voor de reis- en verblijfskosten van 1 afgevaardigde. Deze wordt berekend op basis van een lijst met forfaitaire bedragen en betreft ook 50% of 75% van de aanvaarde kosten.

Niche events: Een forfaire subsidie van 2.500 euro als je de kosten van je actieve deelname kan aantonen. Voor ondernemingen met minder dan 4 eerder goedgekeurde aanvragen via FIT wordt dit opgetrokken tot 3.750 euro.

Wanneer het niche-event plaatsvindt buiten de EU, Lichtenstein, Ijsland & Noorwegen is er een bijkomende tegemoetkoming voor de reis- en verblijfskosten voor 1 afgevaardigde die een contractuele band heeft met je organisatie. Deze wordt berekend op basis van een lijst met forfaitaire bedragen en betreft ook 50% of 75% van de aanvaarde kosten.

Indienperiode voor dossier deelname buitenlands beurs of event

De generieke dossiers zijn doorlopend in te dienen. De aanvraag dient ten laatste ingediend te zijn uiterlijk 7 kalenderdagen voor aanvang van de beurs of het niche-event.

Inhoudelijke voorwaarden voor deelname aan buitenlandse beurs of event

In theorie komt elke kmo in aanmerking voor deze subsidie. Al moeten we hierbij vermelden dat wanneer het over een eerste aanvraag bij FIT gaat, dat er ook gekeken wordt naar de toegevoegde waarde voor Vlaanderen en het aantal rechtstreekse arbeidsplaatsen.

  • Je onderneming is een kmo én heeft een exploitatiezetel in het Vlaamse Gewest

  • Je onderneming heeft een Belgisch ondernemingsnummer.

  • Je krijgt voor dezelfde kosten geen andere subsidies

  • Je onderneming is in orde met sociale & fiscale wetgeving

  • Je gebruikt het logo van ‘Flanders – State of The Art’ op je stand

Voorbeelden van dossiers

  • Een Vlaamse producent van healthy snacks neemt deel aan 3 verschillende Europese beurzen rond voeding. Ze hebben nog nooit eerder subsidies ontvangen via FIT en de huur voor de standruimte bedraagt telkens méér dan 10.000 euro. Ze ontvangen 3 x 7.500 euro subsidies.

  • Een Vlaams IT-bedrijf heeft een sponsorovereenkomst op een IT-conference in Las Vegas. Dit bedrijf deed al 5 keer eerder beroep op de subsidies van FIT en ontvangt hiervoor dus 2.500 euro en een forfaitaire tegemoetkoming voor 1 contractuele medewerker van 600 euro voor de reiskosten en 260 euro voor 2 overnachtingen.

Zeker weten dat je geen opportuniteiten laat liggen?
Vraag dan een gratis subsidiescan aan en ontdek al je subsidiemogelijkheden.
A-Chief helpt je graag verder via info@a-chief.be of +32 3 361 81 91.

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

Ontdek welke subsidie het beste past bij jouw project

Heb je geen idee voor welke subsidies jouw bedrijfsplannen in aanmerking komen?
​​​​​​​
A-Chief voert voor jouw bedrijf een gratis subsidiescan uit. We gaan in dialoog om de opportuniteiten na te gaan, nu en in de toekomst. Zo vinden we een perfecte match tussen jouw projecten en de meest aansluitende subsidie.

Gratis Subsidiescan

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Geen tijd om je te verdiepen in subsidies? Laat ons je helpen en laat geen geld liggen!

Contacteer Ons