Innovatie in 9 levels en 4 fases : Technology Readiness Levels uitgelegd


Wat betekenen TRL's en wat houdt dit in voor jouw innovatie of ontwikkelingsproject?

Innovatie is cruciaal om je bedrijf futureproof te houden, zeker met alle uitdagingen en veranderingen die je als ondernemer het hoofd moet bieden. Niet innoveren is geen optie, de concurrentie is bikkelhard. De overheid ondersteunt daarom met subsidies Vlaamse bedrijven die investeren in een innovatief (verbeter)traject.

Afhankelijk van de fase waarin de ontwikkeling van je innovatief idee zich bevindt, zijn er subsidiemogelijkheden. Die ontwikkelingsfases worden gedefinieerd met levels, uitgedrukt in Technology Readiness Levels.

Innovatie in 9 levels en 4 fases

TRL's, ofwel Technology Readiness Levels, zijn ooit door de NASA bedacht om te beoordelen in welke fase van ontwikkeling en technologische maturiteit een innovatie zich bevindt.

Er zijn 9 TRL’s. Dus hoe hoger het level, hoe dichter je bij de go-to-market van je innovatie zit. De 9 niveau’s zijn dan weer gegroepeerd in vier overkoepelende fasen, namelijk:

  • de ontdekkingsfase (TRL 1,2 & 3)
  • de ontwikkelingsfase (TRL 4,5 en 6)
  • de demonstratiefase (TRL 7 & 8)
  • de deploymentfase (TRL 9)


Naarmate een ontwikkeling de hogere TRL-niveaus bereikt, vermindert het risico op mislukken en wordt het waarschijnlijker dat de ontwikkeling met succes in de praktijk kan worden toegepast. In dat opzicht kunnen de TRL’s helpen bij het nemen van beslissingen bij uitdagingen en verdere investeringen.

FASE 1: DE ONTDEKKINGSFASE

TRL-1: Fundamenteel onderzoek

Het idee is geboren. In deze fase ligt de focus op fundamenteel en theoretisch onderzoek naar de basisprincipes van je innovatie en de verschillende factoren die deze basisprincipes kunnen beïnvloeden.

TRL-2: Toegepast onderzoek

Je bakent af wat je wil onderzoeken. In deze fase bepaal je de formulering van je technologisch concept en de praktische toepasbaarheid/haalbaarheid ervan. Hier draait het vooral om experimenteel en/of analytisch onderzoek.

TRL 3: Proof of concept  

In deze fase onderzoek je aan de hand van experimenteel onderzoek de praktische haalbaarheid. Je toetst en valideert hypotheses over verschillende componenten van je idee en toont aan dat het idee in principe zou moeten werken.

FASE 2: DE ONTWIKKELINGSFASE

TRL-4: Technologische validatie in laboratoriumomgeving

Je proof of concept wordt getest in een laboratoriumomgeving om te zien hoe goed het in gecontroleerde omstandigheden werkt. Een prototype dat je in deze fase ontwikkelt, kost relatief weinig geld en tijd om te ontwikkelen en is daarmee nog ver verwijderd van een definitief product, proces of dienst.

TRL- 5: Technologische validatie in relevante omgeving

In deze fase wordt een verfijnde versie van het prototype getest in een omgeving die meer lijkt op de uiteindelijke toepassing. Dit prototype is niet ver verwijderd van het definitieve product, proces of dienst.

TRL-6: Demonstratie prototype in relevante testomgeving

 Op dit punt wordt de technologie uitgebreid getest in een operationele omgeving die vergelijkbaar is met de uiteindelijke beoogde toepassing (bv. een proeftuin). De werking van het prototype moet nog niet optimaal zijn.

FASE 3: DE DEMONSTRATIEFASE

TRL-7: Demonstratie technologisch prototype in operationele omgeving

Het testen van het functioneel prototype in een echte praktijkomgeving levert je nieuwe inzichten op voor aanpassingen naar de definitieve markttoepassing van jouw innovatie.

TRL- 8: Je product, proces of dienst is compleet en operationeel

Het is bewezen dat jouw innovatie voldoet aan gestelde verwachtingen, kwalificaties en normen (certificering). Jouw innovatie landt in zijn definitieve vorm waardoor je kan starten aan de productie. 

FASE 4: DE DEPLOYMENT FASE

TRL-9: Commerciële marktintroductie van je product, proces of dienst

Je innovatie is klaar om gelanceerd te worden in de gewenste marktomgeving.Benieuwd of er subsidies zijn voor jouw innovatie?

In elke ontwikkelingsfase van je innovatie zijn er subsidiemogelijkheden.
Eens je innovatie een nieuwe fase ingaat, zijn de voorgaande mogelijkheden in de eerdere fases niet meer van toepassing. Timing is dus cruciaal wanneer je met een innovatief idee van start wil gaan.

HaalbaarheidsstudieTRL-1 & 2
OnderzoeksprojectTRL-2 & 4
OntwikkelingsprojectTRL-4 & 7
Ontwikkelingsproject richting TRL-8TRL-8
KMO-GroeisubsidieTRL-8 & 9
Strategische TransformatiesteunTRL-9

Uiteraard bestaan er naast dit overzicht nog tal van thematische oproepen.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze subsidiemogelijkheden voor innovatie en ontwikkelingsprojecten?

Contacteer ons vrijblijvend via info@a-chief.be of via +32 3 361 81 91.

Wij bekijken graag samen met jou de mogelijkheden.

GRATIS SUBSIDIESCAN

A-Chief adviseert dagelijks ambitieuze ondernemers door hen wegwijs te maken in het complexe subsidielandschap. We detecteren subsidiekansen, schrijven ijzersterke en onderbouwde dossiers en ontzorgen bedrijven in het volledige subsidietraject van a tot z.  We verzilveren graag voor elke ondernemer de financiële boost die hun groei, innovatie en ambitie onderbouwt, hun concurrentiepositie verstevigt of hun onderneming futureproof maakt.  www.a-chief.be

Contacteer Ons | A-Chief

Contacteer Ons | A-Chief

​​​​​​​Voor vele ondernemers zijn subsidies onbekend terrein. A-Chief streeft ernaar om jouw vertrouwen te winnen én te behouden. Dit doen we door te luisteren voor we adviseren en door oplossingsgericht te werken.

ONTDEK MEER

Stel je kandidaat

Aanbevolen voor jou

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

Ontdek welke subsidie het beste past bij jouw project

Heb je geen idee voor welke subsidies jouw bedrijfsplannen in aanmerking komen?
​​​​​​​
A-Chief voert voor jouw bedrijf een gratis subsidiescan uit. We gaan in dialoog om de opportuniteiten na te gaan, nu en in de toekomst. Zo vinden we een perfecte match tussen jouw projecten en de meest aansluitende subsidie.

Gratis Subsidiescan

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Geen tijd om je te verdiepen in subsidies? Laat ons je helpen en laat geen geld liggen!

Contacteer Ons