FIT prospectiereizen

Prospectiereis

Prospectiereizen zijn een goede manier om een nieuwe markt te benaderen en ter plaatse persoonlijke contacten te leggen met potentiële klanten en partners. Met deze subsidie wil Flanders Investment & Trade (FIT) prospectiereizen financieel ondersteunen. Wat is de FIT-subsidie voor prospectiereizen?

Als onderneming kan je verschillende subsidies aanvragen rond het thema export & internationalisering. De subsidie voor prospectiereizen geldt enkel voor prospectiereizen buiten de EU, Ijsland, Liechtenstein en Noorwegen.
​​​​​​​
Een onderneming kan tot maximaal 4 keer subsidie toegekend krijgen via Flanders Investment & Trade. Het is toegelaten om 4 keer op internationale bedrijfscommunicatie in te zetten, of te combineren met de andere subsidies die aangeboden worden door FIT.

Wie kan deze subsidie voor prospectiereizen aanvragen?

Deze subsidie is voor Vlaamse kmo's die nog nooit eerder een subsidie hebben ontvangen van FIT en concrete internationaliseringsplannen hebben die klaar staan om uitgerold te worden.

​​​​​​​Innovatieve ondernemingen die net starten met exporteren, hebben een streepje voor. Maar dat is geen absolute voorwaarde.  Ook het aantal rechtstreekse arbeidsplaatsen en het creeëren van voldoende toegevoegde waarde voor Vlaanderen zijn van belang.

Wat houdt deze subsidie in?

De subsidie wordt berekend op basis van een lijst van forfaitaire bedragen voor reis- en verblijfskosten per land voor 1 afgevaardigde per reis.

De tussenkomst geldt voor 50% van de eerder vermelde forfaitaire bedragen. Wanneer er in het verleden minder dan 4 subsidie-aanvragen zijn goedgekeurd bedraagt de tussenkomst 75% van de forfaitaire bedragen.

Indienperiode voor dossier prospectiereizen

Deze dossiers zijn doorlopend in te dienen. De aanvraag dient ten laatste ingediend te zijn uiterlijk 7 kalenderdagen voor afreisdatum van de prospectiereis.

Inhoudelijke voorwaarden voor prospectiereizen

  • Je onderneming is een kmo én heeft een exploitatiezetel in het Vlaamse Gewest

  • Je onderneming heeft een Belgisch ondernemingsnummer

  • Je krijgt geen andere subsidies voor dezelfde kosten

  • Je onderneming is in orde met sociale & fiscale wetgeving

  • Het land dat je prospecteert is een ‘nieuwe markt’ voor je onderneming.
    Je realiseert er momenteel geen of weinig afzet.

  • Je neemt contact op met het kantoor van FIT dat verantwoordelijk is voor het land dat je gaat benaderen.

Voorbeelden van dossiers voor prospectiereizen

  • Een producent van Vlaamse parfums en kaarsen trekt naar de VSA om er te overleggen met potentiële partners voor de distributie van hun producten op de Amerikaanse markt. De zaakvoerder van de onderneming heeft er 3 dagen lang meetings geplanned. Het forfetaire bedrag voor de reiskosten naar de VSA bedraagt € 1.200. Voor de verblijfskosten hanteert men € 260 / nacht. Deze onderneming doet reeds jarenlang beroep op de subsidies van FIT (= meer dan 4 goedgekeurde subsidies in het verleden) en krijgt dus 50% tussenkomst. Voor de reiskosten ontvangen ze € 600 subsidie, voor de verblijfskosten 3 x € 130 = € 390.

  • Een Vlaams bedrijf dat Halal-gecertifieerde huidverzorgingsproducten ontwikkelt wil inzetten op de Arabische markt. De bedrijfsleider reist naar Qatar om verkennende gesprekken met potentiële zakenpartners te voeren. Het is de eerste keer dat dit bedrijf een subsidie-aanvraag indient bij FIT. Voor de reiskosten ontvangen ze € 562,50 (75% van het forfait van € 750) en voor 2 overnachtingen € 330 (75% van het forfait van € 220 x 2 overnachtingen).

Zeker weten dat je geen opportuniteiten laat liggen?
Vraag dan een gratis subsidiescan aan en ontdek al je subsidiemogelijkheden.
A-Chief helpt je graag verder via info@a-chief.be of +32 3 361 81 91.

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

Ontdek welke subsidie het beste past bij jouw project

Heb je geen idee voor welke subsidies jouw bedrijfsplannen in aanmerking komen?
​​​​​​​
A-Chief voert voor jouw bedrijf een gratis subsidiescan uit. We gaan in dialoog om de opportuniteiten na te gaan, nu en in de toekomst. Zo vinden we een perfecte match tussen jouw projecten en de meest aansluitende subsidie.

Gratis Subsidiescan

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Geen tijd om je te verdiepen in subsidies? Laat ons je helpen en laat geen geld liggen!

Contacteer Ons