Thomas en Frederik: Wij zorgen voor jouw ijzersterk Brexit subsidiedossier"


Thomas Van Dingenen en Frederik Sap begeleiden en adviseren dagelijks ambitieuze kmo’s in hun zoektocht naar subsidies. Bij dossiers rond internationalisering komt ook vaak de impact van de Brexit aan bod. Omdat Brexit-subsidies vaak onbekend zijn en de periode van indiening stilaan inkort, werpen we graag ons licht op de mogelijke steun.

Ondervindt jouw bedrijf impact van de Brexit? Lees dan zeker verder. Met de Brexit Adjustment Reserve (BAR) en Bijzondere Crisissteun Internationalisering worden vanuit Europa middelen vrijgemaakt voor ondernemingen en organisaties die een nadelige impact ondervinden naar aanleiding van de Brexit.  Maar welke subsidie is van toepassing voor jouw bedrijf en kan je voor beiden een aanvraag indienen?

We vragen het aan Thomas en Frederik.

Dag Thomas en Frederik, waar ligt jullie expertise binnen A-Chief?

Frederik: Ik heb een brede ervaring opgebouwd in de ondernemerswereld en de overheid. Mijn focus ligt op groeibedrijven die via de kmo-groeisubsidie hun transformatie of groei willen boosten en onderbouwen. Bij dossiers waar het thema internationaliseren de leidraad is, komt ook vaak het luik van de Brexit aan bod.  Vandaaruit bouwde ik ook de kennis op om zowel de Brexit Adjustment Reserve als de Bijzondere Crisissteun internationalisering  

Thomas:  Mijn expertise met subsidies is begonnen bij het aanvragen van internationale en culturele subsidies als artiestenmanager. Bij A-Chief ben ik mij ook gaan verdiepen in de kmo-groeisubsidie en natuurlijk de Brexit-subsidies van FIT en VLAIO.

Kunnen jullie ons meer vertellen over de Brexit Adjustment Reseve-subsidie?

Thomas: De BAR-subsidie dient vooral projectmatig beschouwd te worden. Een onderneming die een negatieve impact door Brexit heeft ondervonden blijft niet bij de pakken zitten en start een ‘project’ op om die negatieve impact te counteren. Dit kan héél breed geïnterpreteerd worden en kan gaan tot het opstarten van een logistieke unit in het VK om lokale distributiekosten te optimaliseren tot het aanboren van nieuwe alternatieve markten via een grondig marktonderzoek.    Wie kan de BAR-subsidie aanvragen?

Thomas: Brexit Adjustment Reserve is er voor elke type onderneming en zelfs overheidsentiteiten of vzw’s zolang ze maar een exploitatiezetel in het Vlaamse Gewest hebben.

En wat houdt de BAR-steun juist in?

Thomas: Voor de Brexit Adjustment Reserve is er in theorie geen maximum plafond voor de subsidie. Er dient wel rekening gehouden te worden met de de-minimis regel die stelt dat een onderneming binnen een periode van 3 jaar niet méér dan 200.000 euro overheidssteun mag ontvangen. Het is dus belangrijk goed na te gaan hoeveel subsidies of Corona-ondersteuning je onderneming in de afgelopen 36 maanden heeft ontvangen. Van alle kosten die worden aanvaard binnen het Brexit – project wordt 80% tot 100% gesubsidieerd via de Brexit Adjustment Reserve    

Daarnaast is er ook de Bijzondere Crisissteun Internationalisering? Wat is het verschil met de BAR-steun? 

Frederik: Deze subsidie is eerder gericht op de terugbetaling van kosten die je maakt met betrekking tot Brexit: douanekosten,  reis- en verblijfskosten in het kader van prospectiereizen, certificatiekosten, externe consultancykosten, … .

Zowel voor de BAR als voor de Bijzondere Crisissteun geldt dat er géén kosten uit het verleden kunnen gerecupereerd worden. Enkel kosten die gemaakt worden nà indiening van een dossier komen in aanmerking om gesubsidieerd te worden

Kan ook hier iedereen een aanvraag indienen voor de Bijzondere Crissteun Internationalisering?

Frederik:  Nee, deze steun is er enkel voor Vlaamse kmo's en grotere ondernemingen met minstens 2 voltijdsequivalenten ingeschreven personeel. Via de Bijzondere Crisissteun Internationalisering wordt de toegekende subsidie gekoppeld aan het aantal personeelsleden in loondienst:Zijn ondernemers bewust van het bestaan van deze subsidies?

Thomas: Er zijn sinds 2020 verschillende subsidies om de negatieve impact van de Brexit te counteren in het leven geroepen, en helaas zien we nog vaak dat ondernemers niet op de hoogte zijn over de subsidiemogelijkheden. Daarom is het belangrijk om deze steun onder de aandacht te brengen.

Frederik: Er zijn bovendien middelen vrijgemaakt door zowel VLAIO als FIT. De voorwaarden van beide subsidies hebben enkele nuanceverschillen. In sommige gevallen kan er zelfs op beide ingezet worden. De toegevoegde waarde van Thomas en mezelf is de kennis om beide subsidies optimaal in te zetten voor bedrijven die geïmpacteerd zijn door de Brexit.

De toegevoegde waarde van Thomas en mezelf is de kennis om beide subsidies optimaal in te zetten voor bedrijven die geïmpacteerd zijn door de Brexit.

Frederik


Dankjewel Thomas en Frederik! We hopen dat jullie nog veel ondernemers mee kunnen ondersteunen in hun zoektocht naar de juiste subsidie.


Wil je meer weten over de mogelijkheden van de Brexit-subsidies en hoe je die kan inzetten om de kostenstijging of omzetverlies voor je bedrijf te compenseren? Stuur dan zeker een mailtje naar thomas@a-chief.be of frederik@a-chief.be of bel ons op  03 361 81 91.

A-Chief adviseert dagelijks ambitieuze ondernemers door hen wegwijs te maken in het complexe subsidielandschap. We detecteren subsidiekansen, schrijven ijzersterke dossiers en ontzorgen bedrijven in het volledige subsidietraject van A tot Z.  We verzilveren graag voor elke ondernemer de financiële injectie die hun groei-ambitie onderbouwt, hun concurrentiepositie verstevigt of hun onderneming futureproof maakt.  www.a-chief.be

Stel je kandidaat

Aanbevolen voor jou

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

Ontdek welke subsidie het beste past bij jouw project

Heb je geen idee voor welke subsidies jouw bedrijfsplannen in aanmerking komen?
​​​​​​​
A-Chief voert voor jouw bedrijf een gratis subsidiescan uit. We gaan in dialoog om de opportuniteiten na te gaan, nu en in de toekomst. Zo vinden we een perfecte match tussen jouw projecten en de meest aansluitende subsidie.

Gratis Subsidiescan

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Geen tijd om je te verdiepen in subsidies? Laat ons je helpen en laat geen geld liggen!

Contacteer Ons