Werkbaarheidscheque

Werkbaarheidscheque

De werkbaarheidscheques ondersteunen en versterken organisaties uit de profit- en social profitsector op het vlak van werkbaar werk. Werkbaar werk betreft alle acties waarbij werkenden langer en met meer zin aan de slag blijven.


Wat is de werkbaarheidscheque?

Met het lanceren van de werkbaarheidscheques willen de Vlaamse Regering en de Vlaamse sociale partners organisaties uit de profit- en social profitsector ondersteunen en versterken om een versnelling hoger te schakelen op het vlak van werkbaar werk. Werkbaar werk betreft alle acties waarbij werkenden langer en met meer goesting aan de slag blijven.

Organisaties kunnen rekenen op gedreven, competente en dus meer productieve medewerkers. Werkbaar werk is dan ook belangrijk voor de verhoging van de werkzaamheidsgraad: ‘ meer mensen aan de slag in gemiddeld langere loopbanen’.

Wie kan de werkbaarheidscheque gebruiken?

Alle organisaties uit de profit en social profitsector - zowel grote organisaties als kmo's - kunnen van de werkbaarheidscheques gebruik maken. Organisaties uit de publieke sector en organisaties die in het verleden al gebruik gemaakt hebben van de maatregel (aanvragen ingediend voor het jaar 2023) kunnen geen aanspraak maken op middelen uit deze oproep.

Wat houdt de werkbaarheidscheque in?

Er is een maximale subsidie voorzien van 10.000 euro per organisatie over een periode van 1 jaar of tot de middelen op jaarbasis uitgeput zijn.

De organisatie moet een minimale private cofinanciering voorzien. Deze bedraagt 40% van de totale subsidiabele kost in de periode van 1 januari 2023 tot en met 30 november 2023.

Periode van indiening

De huidige oproep is opengesteld van 1 januari 2023 tot en met 30 november 2023. De oproep staat permanent open tot het beschikbare budget van 3.000.000 euro op jaarbasis is uitgeput.

Voorwaarden voor de werkbaarheidscheques

Met de cheque kunnen organisaties:

 • een meting of scan aankopen om de werkbaarheidsgraad in de organisatie in kaart te brengen

 • en/of begeleiding inkopen bij het uitvoeren van een scan/meting,

 • Begeleiding kan ook inhouden
  - rapporteren over de werkbaarheid
  - opstellen van een werkbaarheidsplan
  - monitoring en opvolging van de veranderingen op vlak van werkbaar werk

 • Advies, begeleiding en opleiding aankopen, waarbij telkens aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van de medewerkers, en dit voor:
  - aanpassingen aan de werkpost en de arbeidsorganisatie, die ten goede komen aan de werkbaarheid en de veiligheid van de werknemers
  - Competentieversterking noodzakelijk om werkbaar te kunnen werken
  - Aanpak van een beleid rond het psychisch welbevinden en/of de mentale veerkracht/energie van werknemers (en werkgevers).

Het is aanbevolen om deze acties uit te rollen in navolging van het resultaat van een risicoanalyse en/of eerder uitgevoerde scan.

Voorbeeld van een dossier

 • Dienstenscheque organisatie

Een dienstencheque-organisatie zette met de werkbaarheidcheque in op het gebruik van mentors en coaches voor hun nieuwe medewerkers.

 • Bouwbedrijf

Een bouwfirma zette in op opleiding mentorship en doorgroeimogelijkheden.

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

Ontdek welke subsidie het beste past bij jouw project

Heb je geen idee voor welke subsidies jouw bedrijfsplannen in aanmerking komen?
​​​​​​​
A-Chief voert voor jouw bedrijf een gratis subsidiescan uit. We gaan in dialoog om de opportuniteiten na te gaan, nu en in de toekomst. Zo vinden we een perfecte match tussen jouw projecten en de meest aansluitende subsidie.

Gratis Subsidiescan

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Geen tijd om je te verdiepen in subsidies? Laat ons je helpen en laat geen geld liggen!

Contacteer Ons