Bespaar 4 à 5 % op je loonkost met ontwrichte zonesteun.


Al ooit van ontwrichte zonesteun gehoord? 

De sluiting van Ford Genk en de Philips-site in Turnhout zorgden ervoor dat er heel wat tewerkstelling in die regio’s verloren ging. Ook de terreuraanslagen op de luchthaven van Zaventem zorgden ervoor dat investeringen in die regio’s uitbleven of zelfs wegtrokken.

Om de tewerkstelling in die regio’s – ontwrichte zones – te boosten, werd de ontwrichte zonesteun uitgeroepen. Ondernemingen die in zo’n afgebakende steunzone investeren, kunnen een vrijstelling van 25% van de doorstorting op de bedrijfsvoorheffing bekomen.
 Dit op de extra arbeidsplaatsen die dankzij de investering gecreëerd worden.

Zo bespaar je al snel duizenden euro's
🏢💰 

Waar zijn deze afgebakende  ontwrichte zones gelegen? 

Vlaanderen heeft momenteel drie ontwrichte zones afgebakend waardoor de maatregel in een groot gedeelte van Vlaanderen van toepassing is. Zeker voor de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen loont het de moeite om dit na te gaan.

Aan welke criteria moeten de extra arbeidsplaatsen in een ontwrichte zone voldoen? 

Een arbeidsplaats wordt als nieuw aanzien wanneer het totaal aantal werknemers door deze arbeidsplaats verhoogd wordt t.o.v. het gemiddeld aantal werknemers bekeken over de voorbije 12 maanden voor de aanvraag van de steun, vermeerderd met de andere door de investering reeds gecreëerde nieuwe arbeidsplaatsen. Al deze plaatsen worden uitgedrukt in voltijds equivalenten.

De arbeidsplaatsen mogen pas ingevuld worden nà indiening van de steunaanvraag, maar wel binnen de periode van 36 maanden na de voltooiingsdatum van de investering.

Deze nieuwe arbeidsplaats moet gedurende een termijn van 3 jaar behouden blijven.
Dit betekent dat de arbeidsplaats gedurende deze termijn ononderbroken ingevuld moet zijn. Schorsing omwille van ziekte, loopbaanonderbreking of technische werkloosheid zorgen niet voor een onderbreking. Ook een verbreking van de arbeidsovereenkomst zorgt niet meteen voor een onderbreking van de invulling van de arbeidsplaats op voorwaarde dat deze plaats opnieuw ingevuld wordt.

Welk voordeel biedt de toepassing van de ontwrichte zonesteun?

Het voordeel komt overeen met een besparing van 4 à 5% op de loonkost. Het geldt ook als er werkgelegenheid wordt overgenomen als gevolg van investeringen bij overname van een onderneming die anders mogelijk zou verdwijnen.

Voorbeeldberekening: korting ontwrichte zonesteun

Deze is van toepassing op een voltijdse werknemer die gehuwd is met een partner met beroepsinkomen, zonder personen ten laste en recht heeft op vakantiegeld en eindejaarspremie:

Brutoloon per maand€ 2.000€ 3.000€ 4.000
Totaal steunbedrag over 24 maanden (incl. vakantiegeld en premie)€ 3.006,85€ 5.734,14€ 8.736,24

Is de ontwrichte zonesteun cumuleerbaar? 

Deze steun kan worden gecumuleerd met het systeem van ploegen- en nachtpremies, met het systeem van de gedeeltelijke vrijstelling in de vorm van een algemene structurele lastenverlaging (IPA-korting) en met de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor startende ondernemingen.

Het kan echter niet gecumuleerd worden met andere vrijstellingen inzake doorstorting van bedrijfsvoorheffing zoals bijvoorbeeld bij overwerk en onderzoekers.

Kom er meer over te weten tijdens een gratis subsidiescan 

Door met ons in dialoog te gaan kom je niet enkel te weten of je in aanmerking komt voor de ontwrichte zone.  Wij bekijken de gehele reeks aan subsidiemogelijkheden aansluitend op je huidige en toekomstige bedrijfsprojecten. Zo ben je er zeker van dat jouw onderneming geen geld laat liggen. 

Gratis subsidiescan

Stel je kandidaat

Aanbevolen voor jou

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

Ontdek welke subsidie het beste past bij jouw project

Heb je geen idee voor welke subsidies jouw bedrijfsplannen in aanmerking komen?
​​​​​​​
A-Chief voert voor jouw bedrijf een gratis subsidiescan uit. We gaan in dialoog om de opportuniteiten na te gaan, nu en in de toekomst. Zo vinden we een perfecte match tussen jouw projecten en de meest aansluitende subsidie.

Gratis Subsidiescan

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Geen tijd om je te verdiepen in subsidies? Laat ons je helpen en laat geen geld liggen!

Contacteer Ons