De innovatiegraad van Vlaamse ondernemingen stijgt naar 75%


Volgens de meest recente innovatievragenlijst (Community Innovation Survey – CIS) bedraagt de totale innovatiegraad bij Vlaamse ondernemingen 75% voor de periode van 2018 tot 2020. Deze vragenlijst volgt de mate op waarin Vlaamse ondernemingen investeren in innovatie.

Dit percentage komt overeen met de periode van 2012 tot 2018, zichtbaar in onderstaande tabel. Toen kende we ook een stijging van 56% naar 70%.Andere conclusies over de Vlaamse innovatiegraad? 

  • Meer concreet rapporteert 69% van de ondernemingen procesinnovaties en 37% productinnovaties.
  • 35% van de ondernemingen geeft aan eind 2020 nog lopende innovatieactiviteiten te hebben, terwijl 13% afgebroken innovatieactiviteiten rapporteert.
  • 9% van de ondernemingen gaf aan eind 2020 voltooide maar nog niet geïmplementeerde innovatieactiviteiten te hebben.

Grootte van de innovatieve onderneming

Grote ondernemingen halen de hoogste totale innovatiegraad (93%), maar deze blijft ook hoog bij kmo’s. Hier bedraagt de totale innovatiegraad 85% voor middelgrote ondernemingen en 71% voor kleine ondernemingen.

Welke sectoren scoren innovatief hoog?

De totale innovatiegraad is het hoogst in de Chemie/Farmaceutische industrie. Met een rapportage van 93% met al dan niet voltooide product- en/of bedrijfsprocesinnovatie-activiteiten.

Andere sectoren die het goed doen zijn informatiediensten/Film, audio, radio en TV met een innovatiegraad op 90%. Ook Groothandel, Transport, Financiële diensten, uitgeverijen, Reclame en marktonderzoek doen het goed.

Financiële steun en samenwerking onderzoek & ontwikkeling

Van deze Vlaamse innovatieprojecten ontving 19% financiële steun van de nationale overheid en 17% van de regionale overheid voor hun vernieuwend product- en/of proces.

Samenwerking blijft belangrijk: 17% van de Vlaamse ondernemingen werkte samen voor onderzoek- en ontwikkeling en 20% voor innovatie. De belangrijkste partners binnen deze groep zijn consultants, commerciële laboratoria en onderzoeksinstellingen, en leveranciers.

Bron: Departement Economie & InnovatieVlaio

Versterk jij je innovatieve project met subsidies?

Door middel van subsidies kan je de extra financiële steun ontvangen om jouw project nog beter te kunnen uitwerken. Toch laten vele ondernemers deze steun liggen door gebrek aan tijd. A-Chief kan je als subsidiepartner ontzorgen van al deze administratieve bekommernissen. 

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of schrijf je in voor een gratis subsidiescan. 

Gratis subsidiescan

Stel je kandidaat

Aanbevolen voor jou

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

Ontdek welke subsidie het beste past bij jouw project

Heb je geen idee voor welke subsidies jouw bedrijfsplannen in aanmerking komen?
​​​​​​​
A-Chief voert voor jouw bedrijf een gratis subsidiescan uit. We gaan in dialoog om de opportuniteiten na te gaan, nu en in de toekomst. Zo vinden we een perfecte match tussen jouw projecten en de meest aansluitende subsidie.

Gratis Subsidiescan

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Geen tijd om je te verdiepen in subsidies? Laat ons je helpen en laat geen geld liggen!

Contacteer Ons