BELSPO: bespaar tot 80% op de bedrijfsvoorheffing van je R&D-team


Stel je als onderneming onderzoekers of masters te werk rond onderzoeks- of ontwikkelingsprojecten of werk je samen met kennisinstellingen voor O&O? Dan kan je een vrijstelling van doorstorting bedrijfsvoorheffing krijgen.

Innovatie is ontegensprekelijk de sleutel tot competitief en toekomstbestendig ondernemen. Om innovatie te stimuleren en bedrijven hierin financieel te ondersteunen, kent de Belgische overheid de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor onderzoek en ontwikkeling toe aan bedrijven die investeren in onderzoek en ontwikkeling.

Wat houdt de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor O&O (BELSPO) in?

De BELSPO is een fiscale regeling in België die bedrijven aanmoedigt om te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Dit betekent dat ze een deel van de bedrijfsvoorheffing die ze normaal aan de overheid zouden moeten betalen, kunnen behouden en gebruiken voor investeringen in de eigen O&O-projecten.

Er geldt een vrijstelling op doorstorting van de bedrijfsvoorheffing van 80% (die niet moet worden doorgestort naar de fiscus) voor bepaalde masterdiploma’s. Bepaalde bachelorsdiploma’s worden ook toegelaten, maar worden – afhankelijk van de grootte van de onderneming – beperkt tot 50% (kleine vennootschappen) of 25% (andere vennootschappen) van het totale bedrag van de vrijstelling voor werknemers met een specifiek master-/doctordiploma.

Wie kan de BELSPO aanvragen?

 1. Ondernemingen met R&D-activiteit die onderzoekers met bepaalde diploma’s tewerkstellen
 2. Non-profit onderzoeksorganisaties die erkend zijn als wetenschapsinstelling
 3. Young innovative companies 

→ Dit zijn vennootschappen die voor het laatst afgesloten boekjaar niet meer dan één van de volgende criteria overschrijden:

 • jaargemiddelde personeelsbestand: 50 werknemers
 • jaaromzet exclusief btw: 7.300.000,00 euro
 • balanstotaal: 3.650.000,00 euro

Hoe werkt de BELSPO?

Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor O&O, moeten bedrijven voldoen aan specifieke criteria. Ze moeten aantonen dat ze inzetten op R&D-activiteiten in het kader van zowel fundamenteel als industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling en innovatieve onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten.

Bij de BELSPO horen ook administratieve verplichtingen zoals het bijhouden van tijdsregistratie rond de R&D-activiteiten die de aangemelde profielen binnen je team uitvoeren. Uiteraard dien je een aanvraag bij de bevoegde autoriteiten in te dienen voor je van deze steunmaatregel kan genieten. Zodra deze voorwaarden voldaan zijn, kan je als bedrijf aanspraak maken op een gedeeltelijke of volledige vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing op de lonen van je O&O-team.

Welke profielen binnen je R&D-team kan je aanmelden voor je BELSPO-dossier?

Voor alle profielen die meewerken aan de innovatieve onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten van je bedrijven, is het diploma van belang om in aanmerking te komen de vrijstelling van 80% van de bedrijfsvoorheffing.

Je kan de vrijstelling aanvragen voor  medewerkers met een doctors-, master- of bachelordiploma’s in een wetenschappelijke richting.

Voor het Vlaams gewest gaat dit om:

1.      een diploma van doctor in de toegepaste wetenschappen, in de exacte wetenschappen, in de geneeskunde, in de diergeneeskunde of in de farmaceutische wetenschappen, of van burgerlijk ingenieur;

2.      een diploma van master of een gelijkwaardig diploma in de studiegebieden van:

 • (toegepaste) wetenschappen;
 • toegepaste biologische wetenschappen;
 • (dier)geneeskunde;
 • farmaceutische wetenschappen;
 • biomedische wetenschappen;
 • industriële wetenschappen, technologie en nautische wetenschappen;
 • biotechniek;
 • architectuur;
 • productontwikkeling;

Meer weten over de vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor O&O?

Als jouw bedrijf investeert in R&D is het de moeite waard om deze steunmaatregel te bekijken. Ben je niet zeker of je in aanmerking komt of welke profielen je kan aanmelden, neem gerust contact  op met het A-Chief team.

Contacteer ons vrijblijvend via info@a-chief.be of via +32 3 361 81 91

GRATIS SUBSIDIESCAN

A-Chief adviseert dagelijks ambitieuze ondernemers door hen wegwijs te maken in het complexe subsidielandschap. We detecteren subsidiekansen, schrijven ijzersterke en onderbouwde dossiers en ontzorgen bedrijven in het volledige subsidietraject van a tot z.  We verzilveren graag voor elke ondernemer de financiële boost die hun groei, innovatie en ambitie onderbouwt, hun concurrentiepositie verstevigt of hun onderneming futureproof maakt.  www.a-chief.be

Stel je kandidaat

Aanbevolen voor jou

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

Ontdek welke subsidie het beste past bij jouw project

Heb je geen idee voor welke subsidies jouw bedrijfsplannen in aanmerking komen?
​​​​​​​
A-Chief voert voor jouw bedrijf een gratis subsidiescan uit. We gaan in dialoog om de opportuniteiten na te gaan, nu en in de toekomst. Zo vinden we een perfecte match tussen jouw projecten en de meest aansluitende subsidie.

Gratis Subsidiescan

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Geen tijd om je te verdiepen in subsidies? Laat ons je helpen en laat geen geld liggen!

Contacteer Ons