Kmo-groeisubsidie: boost je ambitie en groei


De kmo-groeisubsidie is er voor kmo’s die hun groei-ambitie willen boosten. 
 Je kan via de kmo-groeisubsidie extern advies inkopen of een strategische profiel aanwerven om je ambitieuze plannen onderbouwd te implementeren en zo jouw onderneming duurzaam en futureproof uit te bouwen.

De kmo-groeisubsidie ondersteunt kmo's bij 4 belangrijke thema's

1. Kmo-groeisubsidie internationaliseren

·       Wil je strategisch nieuwe buitenlandse markten aanboren en potentiële betrouwbare partners detecteren voor je distributienetwerk?

·       Zoek je extern advies voor een impactvolle langetermijnstrategie voor export naar buitenland?

·       Denk je eraan om een strategisch medewerker aan te werven voor een gefundeerde go-to-market strategie om je nieuwe buitenlandse markt te benaderen?

2. Kmo-groeisubsidie digitaliseren

·       Wil je uitzoeken hoe je data kan gebruiken om je competitiviteit te verhogen of je ideale klant te targetten? Of wil je AI inzetten om kosten te besparen en zo je stockbeheer te optimaliseren?

·       Zie je potentieel om je eigen verkoopsdata en externe data te matchen om zo je productieproces beter af te stemmen op je verkoopsproces- en pieken?

·       Nood aan strategisch advies om met slimme technologie je onderhoudsprocessen bij klanten te automatiseren en zo efficiënter je maintenance en overheadkosten te beheren?

3. Kmo-groeisubsidie innoveren

·       Win je extern advies in om de concrete uitdagingen aan te pakken die gepaard gaan met het opschalen van je innovatieve product, service of technologie?

·       Denk je eraan om een strategische expert onder de arm te nemen die met kennis over AI of blockchain je innovatie kan versterken voor de go-to-market?

·       Je kijkt naar een externe specialist om je te adviseren hoe de restwarmte van het ene productieproces te gebruiken in een ander proces binnen je onderneming.

4. Kmo-groeisubsidie circulair en duurzaam ondernemen

·       Je wil het gebruik van grondstoffen van grond- of oppervlaktewater in je processen verminderen en wil daarvoor een strategisch medewerker aan boord halen.

·       Je hebt de ambitie om de CO2-uitstoot van je bedrijf te reduceren en wil hiervoor een grondige analyse en plan van aanpak.

Hoeveel steun kan je krijgen via de kmo-groeisubsidie?

Voor het realiseren van een ambitieus groeitraject in een van bovenstaande domeinen kan je:

·       extern advies inkopen via een strategisch dienstverlener of consultant.

·       een strategische profiel aanwerven.

Voor elke optie is de subsidiesteun gelimiteerd tot  50% van de strategische advieskost of het loon van een strategische medewerker met een maximum van 25.000 euro. 

Je kan ook beide opties inzetten en zo genieten van een maximale steun van 50.000 euro.  

Timing is alles bij de kmo-groeisubsidie

1.  Je kan een aanvraag voor de kmo-groeisubsidie enkel indienen als er een oproep openstaat.

De nieuwe indienperiodes van 2024 zijn ondertussen ook gekend:

- 20 maart tot en met 15 april

- 1 juli tot en met 31 augustus

- 20 november tot en met 15 december

Doe dit bij de eerste fase van jouw groeitraject, de kmo-groeisubsidie kan niet retroactief aangevraagd worden.

2.  Je kan maar 1 dossier in 2 jaar indienen.

Deze voorwaarde is in 2024 veranderd. Vanaf 1 januari 2024 kan je sneller een nieuwe aanvraag indienen om in aanmerking te komen voor de kmo-groeisubsidie. De termijn tussen 2 goedgekeurde dossiers wordt ingekort van 3 naar 2 jaar, wat betekent dat je 24 maanden na de positieve beslissing van een eerdere kmo-groeisubsidie een nieuwe aanvraag kan indienen. Het nieuwe dossier moet wel over een nieuw groeitraject gaan.

Voorwaarden voor de kmo-groeisubsidie?

Om in aanmerking te komen voor de kmo-groeisubsidie moet jee bedrijf aan bepaalde criteria voldoen.

     - Je bedrijf moet een kmo zijn volgens de Europese definitie, wat betekent dat het minder dan 250 werknemers heeft en een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen of een balanstotaal van maximaal € 43 miljoen heeft.

     - Je bedrijf moet in het Vlaamse Gewest gevestigd zijn en een aanvaardbare hoofdactiviteit hebben.

     - Je bedrijf moet  uiteraard voldoen aan alle wettelijke voorschriften en regelgeving.

     - Je bedrijf heeft geen negatief eigen vermogen bij indienen van het project.

Hulp nodig voor je kmo-groeisubsidie?

Wil je weten of je in aanmerking komt voor de kmo-groeisubsidie? Heb je geen tijd om je te verdiepen in alle randvoorwaarden en formulieren?

Neem contact op met A-Chief en check meteen al je subsidie-opportuniteiten met een gratis scan:

Gratis subsidiescan

​​​​​​​A-Chief helpt je om de juiste subsidie te koppelen aan de plannen van je bedrijf om zo een exponentiële groei mogelijk te maken. Onze experts nemen de subsidieaanvraag volledig over en begeleiden je tijdens het hele traject ervan.

Contacteer ons vrijblijvend via info@a-chief.be of via +32 3 361 81 91

A-Chief adviseert dagelijks ambitieuze ondernemers door hen wegwijs te maken in het complexe subsidielandschap. We detecteren subsidiekansen, schrijven ijzersterke en onderbouwde dossiers en ontzorgen bedrijven in het volledige subsidietraject van a tot z.  We verzilveren graag voor elke ondernemer de financiële boost die hun groei, innovatie en ambitie onderbouwt, hun concurrentiepositie verstevigt of hun onderneming futureproof maakt.  www.a-chief.be

Stel je kandidaat

Aanbevolen voor jou

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

Ontdek welke subsidie het beste past bij jouw project

Heb je geen idee voor welke subsidies jouw bedrijfsplannen in aanmerking komen?
​​​​​​​
A-Chief voert voor jouw bedrijf een gratis subsidiescan uit. We gaan in dialoog om de opportuniteiten na te gaan, nu en in de toekomst. Zo vinden we een perfecte match tussen jouw projecten en de meest aansluitende subsidie.

Gratis Subsidiescan

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Geen tijd om je te verdiepen in subsidies? Laat ons je helpen en laat geen geld liggen!

Contacteer Ons