Strategische Transformatiesteun (STS) voor sterke innovatie


Innoveren is cruciaal wil je als bedrijf je concurrentiepositie internationaal versterken en nieuwe groei mogelijk maken. Transformatie en innovatie binnen je bestaande productie, organisatie of bedrijfsmodel zijn een drijvende kracht in je groei en stellen je in staat om je bestaande markten aanzienlijk uit te breiden en zelfs nieuwe (internationale) markten aan te boren.

Wat houdt de Strategische Transformatiesteun in?

Ondernemingen die investeren om een transformatie met een duidelijk innovatief karakter door te voeren, kunnen beroep doen op de Strategische Transformatiesteun van VLAIO.

In het kader van zo’n innovatietraject kan je als bedrijf bijvoorbeeld steun krijgen voor het bouwen van een volledig nieuwe productiehal, de aankoop van nieuwe essentiële machines maar ook voor het opleiden van je werknemers.

Voorwaarden van de Strategische Transformatiesteun

Je aanvraag wordt beoordeeld op basis van:

-         het innovatief karakter van het project.

-         de versterking van de internationale positie van de onderneming dankzij het project.

-         de duurzame, ecologische, klimatologische en sociale meerwaarde van het project.

-          de bijkomende tewerkstelling of verankering van tewerkstelling in het Vlaamse Gewest die door het project gecreëerd wordt.

-         de versterking van de onderneming, van haar interne en externe waardeketen en van de Vlaamse economie.

Gezien de sterke focus op verduurzaming moet je aanvraag ook een klimaatplan bevatten die je aanpak richting klimaatneutraliteit in 2050 toelicht.

Voor de beoordeling van je project is de grootte van de vestigingseenheid waarin het transformatieproject wordt uitgevoerd belangrijk. Of je een kleine, middelgrote of grote onderneming bent, bepaalt wat jouw minimumscore dient te zijn op de hierboven vermelde criteria. Projecten die op al deze criteria de vereiste minimumscore behalen, kunnen positief beoordeeld worden.

Wie kan de Strategische Transformatiesteun aanvragen?

Kmo's en grote ondernemingen die in het Vlaamse Gewest gevestigd zijn, kunnen de Strategische Transformatiesteun aanvragen.

Wat houdt de Strategische Transformatiesteun in?

De subsidie bedraagt maximaal 500.000 euro per aanvragende onderneming en per kalenderjaar, en bestaat uit een procentuele  steun van de investeringen en opleidingskosten die je in het kader van je innovatieve transformatie maakt.

Het gaat hier om:

8% van de weerhouden investeringskosten (voor grote ondernemingen enkel wanneer ze in een regionale steunzone gelegen zijn)

en/of

20% van weerhouden opleidingen

Projecten met een uitzonderlijke focus op vlak van duurzaamheid en/of klimaat kunnen echter tot 1 miljoen euro steun per onderneming en per kalenderjaar toegekend krijgen.

Een aantal aandachtspunten:

-         De investeringen zijn essentieel en strategisch, zo komen bijvoorbeeld vervangingsinvesteringen niet in aanmerking.

-         Enkel de kosten voor opleidingen die rechtstreeks verband houden met je transformatie worden weerhouden. Het gaat hier verder dan opleidingen die wettelijk verplicht zijn of die standaard deel uitmaken van de onboarding van nieuwe werknemers.

-         De tak van de investeringssteun telt voor grote ondernemingen enkel als ze in een regionale steunzone gelegen zijn.

Ook hier is de grootte van de indienende vestigingseenheid belangrijk. De investerings- en opleidingskosten moeten over een periode van maximaal 3 jaar een minimumdrempel halen, die verschilt naargelang je een kleine, middelgrote of grote onderneming bent.

Hoe kan ik de Strategische Transformatiesteun aanvragen?

De Strategische Transformatiesteun kan permanent ingediend worden via het VLAIO-portaal.

Je project heeft een duur van maximaal drie jaar en start ten vroegste de eerste dag van de maand die volgt op de datum waarin de steunaanvraag wordt ingediend. Hou er dus rekening mee dat je eerst je aanvraag indient vóór je met je project start.

Advies nodig?

Uiteraard zijn er nog subsidies die innovatief ondernemen ondersteunen.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor de Strategische Transformatiesteun of andere subsidiemogelijkheden?

Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende subsidiescan. Wij bekijken graag wat jouw mogelijkheden zijn. Onze experts nemen de subsidieaanvraag volledig over en begeleiden je tijdens het hele traject ervan.

GRATIS SUBSIDIESCAN

Of contacteer ons vrijblijvend via info@a-chief.be of via +32 3 361 81 91.

A-Chief adviseert dagelijks ambitieuze ondernemers door hen wegwijs te maken in het complexe subsidielandschap. We detecteren subsidiekansen, schrijven ijzersterke en onderbouwde dossiers en ontzorgen bedrijven in het volledige subsidietraject van a tot z.  We verzilveren graag voor elke ondernemer de financiële boost die hun groei, innovatie en ambitie onderbouwt, hun concurrentiepositie verstevigt of hun onderneming futureproof maakt.  www.a-chief.be

Contacteer Ons | A-Chief

Contacteer Ons | A-Chief

​​​​​​​Voor vele ondernemers zijn subsidies onbekend terrein. A-Chief streeft ernaar om jouw vertrouwen te winnen én te behouden. Dit doen we door te luisteren voor we adviseren en door oplossingsgericht te werken.

ONTDEK MEER

Stel je kandidaat

Aanbevolen voor jou

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

Ontdek welke subsidie het beste past bij jouw project

Heb je geen idee voor welke subsidies jouw bedrijfsplannen in aanmerking komen?
​​​​​​​
A-Chief voert voor jouw bedrijf een gratis subsidiescan uit. We gaan in dialoog om de opportuniteiten na te gaan, nu en in de toekomst. Zo vinden we een perfecte match tussen jouw projecten en de meest aansluitende subsidie.

Gratis Subsidiescan

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Geen tijd om je te verdiepen in subsidies? Laat ons je helpen en laat geen geld liggen!

Contacteer Ons