Verlenging steun voor hoge energiekosten in vierde kwartaal 2022


Heading

In totaal is een bedrag van 250 miljoen euro ter beschikking gesteld voor deze steun. De helft hiervan is reeds ingezet. De overheid heeft de aanvraagperiode voor de energiesteun verlengd tot 31 januari 2023 – 12.00 uur.

Voor wie is deze energiesteun?

Ondernemingen die geconfronteerd worden met stijgende energiekosten, kunnen financiële steun aanvragen om hen te behoeden voor faillissement.

Aan deze subsidie zijn strenge voorwaarden gekoppeld. Zo moeten je energiekosten van het 4de kwartaal 2022 meer dan verdubbeld zijn en mag je bedrijf geen dividend uitkeren tot eind 2023. Je moet ook aantonen dat je bedrijf operationeel verlies heeft geleden in het laatste kwartaal van 2022 vanwege de energiecrisis.

Daarnaast is ook verhoogde steun voorzien voor energie-intensieve ondernemingen en energie-intensieve bedrijven actief in specifiek getroffen sectoren. Ook energie-intensieve ondernemingen die in het vierde kwartaal 2022 in hun Vlaamse bedrijfstakken verlies leden – en dus niet op ondernemingsniveau-, kunnen deze steun krijgen.

Hoeveel bedraagt deze energiesteun voor ondernemingen?

Er zijn 3 verschillende steun categorieën

  • Categorie A: 25% op de meerkost van het vierde kwartaal 2022, beperkt tot 80% van het operationele verlies van dat kwartaal en tot maximaal € 500.000. Zelfstandigen (eenmanszaken) behoren steeds tot deze categorie. 
  • Categorie B voor energie-intensieve ondernemingen: 30% op de meerkost van het vierde kwartaal 2022, beperkt tot 80% van hun operationele verlies van dat kwartaal en tot maximaal € 4.000.000.  
  • Categorie C voor energie-intensieve ondernemingen actief in energiegevoelige sectoren: 35 % op de meerkost van het vierde kwartaal 2022, beperkt tot 80% van hun operationele verlies van dat kwartaal en tot maximaal € 7.500.000.

Voorwaarden van deze steunmaatregel?

Deze steun is enkel mogelijk onder deze voorwaarden:

Categorie B en C 

  •  De meerprijs van de energie-uitgave dient minimum 50% van het operationeel verlies in het vierde kwartaal van 2022 te bedragen

categorie A, B en C 

  • Na de ontvangst van de subsidie blijft de onderneming gedurende 5 jaar actief in de Vlaamse vestiging(en).
  • Er werd geen dividend uitgekeerd in de periode van 1 oktober 2022 tot eind 2022 en dit wordt doorgetrokken tot eind 2023.
  •  Een onderneming die voor meer dan 10 personen RSZ afdraagt heeft tijdens het vierde kwartaal van 2022, niet meer dan 35% van het personeel op tijdelijke werkloosheid gezet vanwege de verhoogde energiekosten
  • Ondernemingen die tot het toepassingsgebied van een energiebeleidsovereenkomst behoort, tekent hierop in en leeft de voorwaarden na.

Aanvragen is nog mogelijk tot 31 januari 2023 tot 12.00 uuGRATIS SUBSIDIESCAN

Stel je kandidaat

Aanbevolen voor jou

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

Ontdek welke subsidie het beste past bij jouw project

Heb je geen idee voor welke subsidies jouw bedrijfsplannen in aanmerking komen?
​​​​​​​
A-Chief voert voor jouw bedrijf een gratis subsidiescan uit. We gaan in dialoog om de opportuniteiten na te gaan, nu en in de toekomst. Zo vinden we een perfecte match tussen jouw projecten en de meest aansluitende subsidie.

Gratis Subsidiescan

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Geen tijd om je te verdiepen in subsidies? Laat ons je helpen en laat geen geld liggen!

Contacteer Ons