De-minimisregeling uitgelegd


Normaal moet alle staatssteun aangemeld worden en goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Om deze procedure te vereenvoudigen, werd de de-minimisregeling uitgeroepen.
De de-minimis geeft EU-lidstaten de mogelijkheid steun toe te kennen aan ondernemingen zonder noodzaak van goedkeuring door de Europese Commissie. Door deze beleidsmaatregel kunnen lidstaten op een flexibele manier ondersteuning bieden aan ondernemingen zonder de concurrentie op de interne markt van de EU te verstoren.

Wat werd er gewijzigd?

In de oude regeling mocht een onderneming gedurende drie belastingjaren het bedrag van
200.000 euro de-minimissteun niet overschrijven. 

Dit plafondbedrag werd vanaf 1 januari 2024 verhoogd naar 300.000 euro.
Ook de transportsector valt nu onder diezelfde regeling. Een onderneming mag nog steeds gedurende die periode meerdere keren steun ontvangen, zolang de in totaal toegekende steun maar onder het maximumbedrag van 300.000 euro blijft.

Ook de referentieperiode van drie jaar wordt anders berekend. In de nieuwe regeling gaat het steeds over de volle drie jaar en niet langer over het huidige boekjaar en de twee voorgaande jaren. Dit is transparanter. Bedrijven die in de vorige regeling aan het begin van een boekjaar staatsteun ontvingen hadden daardoor een aanzienlijke kortere referentieperiode (kort huidig boekjaar en 2 voorgaande boekjaren) dan bedrijven die op het einde van een boekjaar staatssteun ontvingen.

Je zal vanaf 1 januari 2024 dus steeds de volle drie jaar moeten terugrekenen van dag tot dag.

Wat wel hetzelfde blijft?

Let op dat bij de berekening van de de-minimissteun alle verbonden ondernemingen nog steeds meetellen. Bij deze verbonden ondernemingen mag elke entiteit binnen de groep het plafondbedrag van 300.000 euro staatsteun per lidstaat niet overschrijden.

Ondernemingen in moeilijkheden (OIM) kunnen ook nog steeds subsidies aanvragen die onder de de-minimisregeling vallen.

Samengevat

Bij je aanvraag is het dus van belang deze beleidsmaatregel niet uit het oog te verliezen.

Bij ontwikkelingsprojecten hoef je geen rekening te houden met deze regeling maar volgende subsidies vallen wel onder de de-minimisregeling: kmo-groeisubsidiekmo-portefeuille, cybersecurity verbetertrajectenecologisch en veilig transport, hinder- en sluitingspremieSpace Labs en alle subsidies uitgeschreven door Flanders Investment & Trade.

Hier kan je lezen welke andere staatssteun ook onder de de-minimisregeling valt.

Advies nodig?

Niet zeker welke subsidies en steunmaatregelen onder de de-minimisregeling vallen en wat het plan van aanpak is voor jouw aanvraag?

Neem gerust contact op met ons team. Wij bekijken graag wat jouw mogelijkheden zijn.
Onze experts nemen de subsidieaanvraag volledig over en begeleiden je tijdens het hele traject ervan.

GRATIS SUBSIDIESCAN

Contacteer ons vrijblijvend via info@a-chief.be of via +32 3 361 81 91.

A-Chief adviseert dagelijks ambitieuze ondernemers door hen wegwijs te maken in het complexe subsidielandschap. We detecteren subsidiekansen, schrijven ijzersterke en onderbouwde dossiers en ontzorgen bedrijven in het volledige subsidietraject van a tot z.  We verzilveren graag voor elke ondernemer de financiële boost die hun groei, innovatie en ambitie onderbouwt, hun concurrentiepositie verstevigt of hun onderneming futureproof maakt.  www.a-chief.be

Image description

Contacteer Ons | A-Chief

Voor vele ondernemers zijn subsidies onbekend terrein. A-Chief streeft ernaar om jouw vertrouwen te winnen én te behouden. Dit doen we door te luisteren voor we adviseren en door oplossingsgericht te werken.

Stel je kandidaat

Aanbevolen voor jou

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

Ontdek welke subsidie het beste past bij jouw project

Heb je geen idee voor welke subsidies jouw bedrijfsplannen in aanmerking komen?
​​​​​​​
A-Chief voert voor jouw bedrijf een gratis subsidiescan uit. We gaan in dialoog om de opportuniteiten na te gaan, nu en in de toekomst. Zo vinden we een perfecte match tussen jouw projecten en de meest aansluitende subsidie.

Gratis Subsidiescan

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Geen tijd om je te verdiepen in subsidies? Laat ons je helpen en laat geen geld liggen!

Contacteer Ons